ممنوع الخروجی
ممنوع الخروجی به وضعیت حقوقی که فرد به دلایل کیفری، مالیاتی، قضایی و علل مربوط به سازمان دارایی اجازه خروج از کشور را تا رفع مشکل پیش آمده ندارد اطلاق میشود. ممنوع الخروجی در موارد کیفری، برای جلوگیری از فرار متهم و در موارد حقوقی، برای الزام فرد به انجام تعهدات خود طبق قانون صادر میشود
حتما تا به الان کلمه ممنوع الخروج را شنیدهاید و همانطور که مشخص است افراد ممنوع الخروج با محدودیتهایی روبرو هستند که بهتر است از این محدودیتها آگاه باشند تا با مشکل خاصی روبرو نشوند. اگر قصد سفر به خارج از کشور دارید و نگران هستید که مبادا ممنوعالخروج باشید، استعلام ممنوع الخروجی اولین کاری است که باید انجام دهید. بدترین اتفاقی که ممکن است هنگام سفر خارجی برای کسی پیش بیاید این است که دقیقا لحظه خروج از گیت متوجه ممنوعالخروجی شود.
جلوگیری از خروج فرد از کشور یا ممنوع الخروجی اقدامی است از سوی طلبکاران و اشخاص و یا نهادهای عمومی و دولتی و وابسته به حاکمیت برای اینکه هم به مخاطب فشار وارد کنند برای پرداخت بدهی و انجام تعهد و هم وسیله ای است جهت جلوگیری از فرار و از دسترس خارج شدن فرد بدهکار یا متهم.
عمل شوهر در جلوگیری از خروج زن از کشور هرچند که به غلط و در لسان عامیانه ممنوع الخروجی نامیده می شود ولی در واقع انصراف از اجازه خروجی است که قبلاً به زن داده شده است.
البته به چند دلیل ممکن است افراد ممنوع الخروج شوند یکی به دستور مراجع و نهادهای قضایی یعنی به جهت وجود بدهی از سوی نهادهای اجرایی مانند اداره اجرای ثبت و یا به جهت وجود سوابق سوء در نهادهای امنیتی و اطلاعاتی.
ممنوع الخروجی در فرضی که به دستور مراجع حقوقی و قضایی انجام شود ممکن است در مرحله رسیدگی و جریان دادرسی به منظور دسترسی به متهم باشد و یا به عنوان نوعی مجازات در مرحله اجرای احکام کیفری.
طبق ماده ۱۷ قانون گذرنامه، قانون گذار می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی جلوگیری کند و برای این افراد گذرنامه صادر نکند.
ممنوع الخروجی اجرائیات ثبت
بدهکاران بانکی، مردی که از پرداخت مهریه همسرش خودداری کرده یا دعاوی مربوط چک، می تواند منجر به ثبت شکایت در اداره اجرائیات ثبت شود و ممنوعالخروجی فرد را در پی داشته باشد.
ممنوع الخروجی قضایی
افرادی که برای دریافت گذرنامه نیازمند دریافت اجازه همسر یا پدر خود هستند، اگر این مراحل قانونی را در این زمینه طی نکنند، ممنوع الخروج قضایی محسوب می شوند. این قانون، شامل افراد زیر ۱۸ سال و زنان متاهل است.
ممنوع الخروجی سربازی
سربازان مشمول غایب، در صورت عدم ارائه وثیقه معتبر و همچنین، سربازان فراری اجازه خروج از کشور را ندارند.
ممنوع الخروجی سوء شهرت
افرادی که سابقه هرگونه سوء شهرت مثل سرقت، کلاهبرداری، تکدی گری و غیره در خارج از کشور را داشته باشند، مشمول این مورد از ممنوعالخروجی می شوند.
ممنوع الخروجی کیفری
اگر مقامات قضایی تشخیص دهند سفر فرد به خارج از کشور ، مخالف مصالح جمهوری اسلامی است، وی ممنوع الخروج خواهد شد. این مورد، در چند ماه اخیر برای بسیاری از افراد معروف نیز رخ داده است
روشهای اطلاع از ممنوع الخروجی
راههای متعددی برای کسب اطلاع از وضعیت خروجتان از کشور وجود دارد. در اینجا چند روش را به شما معرفی میکنیم:
در مورد پرونده های قضایی، مالیاتی و بانکی، مراجعه به دادگاه، اداره مالیات و بانک مربوطه
اگر از وجود پرونده در دادگستری بر علیه خود اطلاعی ندارد به شما پیشنهاد میکنیم در سامانهی ثنای قوه قضائیه ثبتنام کرده و با وارد کردن کد ملی خود از پروندههای قضایی خود اطلاع کسب کنید.
همچنین در مواردی که حدس میزنید دارای بدهی مالیاتی یا بانکی هستید حتما قبل از اقدام به سفر، با مراجعه به آن ادارات، وضعیت بدهی خود را شفاف کنید.
در مورد پروندههای ادارات اجرای اسناد رسمی مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و یا مراجعهی حضوری به اداره مربوطه
راهکارهای رفع ممنوع الخروجی
پس از آگاهی از اینکه ممنوع الخروج هستید در ابتدا باید علتش را مشخص نمایید تا متناسب با آن در جهت رفع ممنوع الخروجی خود گام بردارید.
در پروندههای کیفری مطابق تبصره ۲ ماده ۲۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری، قرار ممنوعیت خروج از کشور ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است.
در کلیه پروندهها با موضوع بدهی مالی، با صدور حکم اعسار و قطعیت آن و پرداخت پیش قسط تعیینی، ممنوع الخروجی بنا به دستور قاضی صادرکننده لغو میشود. در مواردی که بدهکار تاجر باشد، صدور حکم ورشکستگی نیز همین اثر را دارد.
در پروندههایی که ممنوع الخروجی از طریق اداره اجرای مفاد اسناد رسمی انجام شده است نیز بدهکار میتواند در دادگاه صالح دعوی اعسار مطرح کند و با ارائه حکم قطعی اعسار به اداره مربوطه، ممنوع الخروجی مرتفع میگردد.
علاوه بر این امکان طرح دادخواست با خواسته رفع ممنوعالخروجی در دادگاه صالح وجود دارد. بعنوان مثال زنی که توسط همسرش ممنوعالخروج شده است میتواند با ارائه دلایل و مدارک مثلا مبنی بر اخذ پذیرش در دانشگاههای معتبر خارج از کشور، لزوم انجام پروژه شغلی در خارج ایران و یا قصد سفر زیارتی، دادخواست خود مبنی بر تقاضای رفع ممنوعالخروجی را به دادگاه تقدیم کند.
قاضی پس از بررسی دلایل و مدارک چنانچه با درخواست خواهان موافق باشد، حکم به رفع ممنوعالخروجی وی به صورت دایم یا موقت (با اخذ تامین مناسب) صادر می نماید.
افرادی که بدون ارتکاب جرم ممنوعالخروج هستند
کسانی که زیر ۱۸ سال سن دارند و افرادی که تحت سرپرستی و قیمومیت کس دیگری هستند، فقط در صورتی اجازه خروج دارند که قیم آنها این اجازه را به صورت کتبی صادر کرده باشد.
همچنین زنان شوهرداری که (حتی بالای ۱۸ سال) اگر شوهر ایشان اجازه کتبی برای خروج صادر نکند حق خروج از کشور را ندارند
لغو ممنوعالخروجی در شرایط خاص
میتوان در شرایط خاص حکم ممنوعالخروجی را تنها برای یک بار لغو کرد. شرایط خاص شامل سفر حج تمتع، سفر درمانی و انجام امور تجاری مربوط به کار، هنگامی که فرد توانایی پرداخت امور مالیاتی را نداشته باشد، با اجازه دادگاه میتواند یک بار برای انجام امور تجاری و بهتر شدن وضع مالی از کشور خارج شود. در غیر این صورت نمیشود ممنوعالخروجی را رفع کرد.
راه های رفع ممنوعالخروجی:
• پرداخت بدهی
• پرداخت مالیات
• معرفی مال جهت اجرای حکم
• واخواهی نسبت به حکم غیابی
• درخواست ابطال اجرایی ثبتی
• گذاشتن وثیقه و خروج موقت
• اجازه خروج موردی در سفرهای زیارتی
• اجازه خروج موردی در سفرهای ضروری
• توقف اجرای حکم
• تقاضای ابطال اجرایی
• و…………
پاسخ