استناد به فیلم ضبط شده
استناد به فیلم ضبط شده

معامله به قصد فرار از دین

معامله به قصد فرار از دین

گاهی اوقات افراد  جهت امتناع از پرداخت دین خود به دائن دست به انتقال فوری اموال خود به بستگان یا آشنایان خود مینمایند. معامله به قصد فرار از دین از همین موارد میباشد و عنوانی است که بسیار با آن برخورد داشته ایم و یا از اطرافیان شنیده ایم و بدان معناست که :

فردی به منظور نپرداختن دین خود، اموال و دارایی هایش را به دیگری منتقل نماید تا طلبکار نتواند در صورت عدم پرداخت، طلب خود را از محل اموال و دارایی های مدیون وصول نماید.

گاهی معامله به قصد فرار از دین صوری است و گاهی نیز معامله به صورت واقعی صورت می پذیرد.

اگر طرفین معامله واقعاً قصد انتقال را نداشته باشند و مبلغی تبادل نشود و هدف از انعقاد معامله صرفاً انتقال سند مالی باشد، معامله صوری خواهد بود مثل زمانی که پدری آپارتمانش را بدون آن که قصد واقعی انتقال داشته باشد، به فرزندش منتقل مینماید.

اما زمانی که فرد واقعاً معامله را انجام می دهد تا وجه حاصل از آن را از دسترس طلبکاران خارج نموده و مثلاً به ارز و طلا تبدیل نماید یا به صورت وجه نقد در جایی نگهداری کند، معامله صوری نیست اما هدف از انعقاد آن فرار از دین می باشد.

معامله به قصد فرار از دین و ضمانت اجرای آن

همانطور که در قسمت مقدمه بیان گردید معامله به قصد فرار از دین می تواند به نحو صوری و یا غیر صوری واقع شود. منظور از صوری بودن معامله یعنی اینکه انتقال دهنده قصد واقعی برای انتقال نداشته و فقط می خواهد با انتقال از مالش مراقبت کند تا طلبکار از محل آن مال به طلبش نرسد و مبلغ معامله بین انتقال دهنده و انتقال گیرنده رد و بدل نخواهد شد.

اگر معامله بدون قصد فرار از دین اما صوری واقع شود و همینطور زمانی که هم قصد فرار از دین در آن معامله وجود داشته باشد و هم صوری واقع گردد به دلیل نبود قصد انتقال و قاعده کلی، معامله باطل خواهد بود. اگر معامله فقط به قصد فرار از دین واقع گردد اما صوری نباشد و واقعی باشد در چنین حالتی معامله در مقابل طرفین معامله صحیح اما در مقابل طلبکاران قابل استناد نخواهد بود.

معامله به قصد فرار از دین کیفری

به موجب ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی هرگاه شخص بدهکار مال خود را با هدف فرار از دین به دیگری منتقل کند به گونه ای که اموالی که از او باقی مانده برای پرداخت بدهی او کافی نباشد عمل او فرار از دین و جرم خواهد بود و مجازات آن حبس از ۶ ماه تا دوسال و جزای نقدی درجه ۶ یا جزای نقدی به میزان نصف بدهی یا هردو خواهد بود و اگر انتقال گیرنده نیز نسبت به این امر آگاه باشد شریک در جرم است و این مجازات برای او هم خواهد بود.

اگر انتقال گیرنده مال را به دیگری منتقل کند یا مال تلف گردد ، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال گیرنده به عنوان جریمه گرفته خواهد شد و بدهی نیز از آن محل پرداخت می گردد.

راه های اثبات فرار از دین در معامله

جهت اثبات فرار از دین شخص شاکی می بایست با استناد به دلایل و مدارکی مانند اسناد انتقال یا شهادت شهود و … امور ذیل را اثبات نماید:

۱- معامله واقع شده بین بدهکار و شخصی که مال به او منتقل شده است.

۲- طلب حال و مسلم خود را که نسبت به آن رای محکومیت قطعی صادر شده باشد.

۳- از بین رفتن نفعی که داشته است. مثل اینکه شاکی بیان نماید که بعد از سررسید بدهی و صدور حکم محکومیت قطعی متهم تنها دارایی خود را که امکان مطالبه طلب از آن وجود داشته را فروخته است

معامله به قصد فرار از دین در مهریه

با توجه به اینکه امروزه اختلافات خانوادگی و طرح دعاوی خانواده در محاکم درحال افزایش است یکی از موضوعات مطرح در این خصوص بحث معامله به قصد فرار از دین در مهریه است. بسیاری از آقایان برای اینکه حقوق مالی همسران خود را در زمان اختلاف به صورت یکجا نپردازند با انتقال اموال خود به دیگری تلاش می کنند تا حقوق مالی کمتری را به همسران خود اختصاص دهند و یا اینکه با این اقدام مدعی میشوند مالی ندارند تا به نحو اقساط حقوق مالی آنها را بپردازند که در چنین شرایطی اگر شخص برای فرار از دین نسبت به انتقال اموال خود اقدام کند و شرایط گفته شده در پاراگراف قبل را دارا باشد این عمل جرم و دارای مجازات است و از نظر حقوقی نیز قابل ابطال خواهد بود.

استناد به فیلم ضبط شده
استناد به فیلم ضبط شده