فرار از سربازی و مجازات آن
سرباز فراری کیست؟
مشمولینی که کارهای اعزام به خدمت را انجام داده و به پادگان های خود معرفی شدهاند سرباز وظیفه به حساب میآیند. این سربازان پس از حضور در پادگان باید برای هرگونه تاخیر یا غیبت، با مسئولان پادگان خود هماهنگیهای لازم را انجام دهند.
این افراد تنها در تاریخهای مشخص شده میتوانند به مرخصی بروند، برخی از سربازان پس از رفتن به مرخصی دیگر به خدمت باز نمیگردند. این افراد پس از طولانی شدن غیبتشان به عنوان سربازان فراری از سوی نظام وظیفه شناخته میشوند.
از طریق ارائه برگه اشتغال به تحصیل از سازمان نظام وظیفه کسب مهلت می نمایند ولیکن پس از اتمام تحصیل یا آنکه سنوات مجاز تحصیلی آن ها به اتمام رسیده باشد، مکلف به پست کردن دفترچه خدمت خود می باشد.
تعریف مشمول غایب
مشمولین خدمت وظیفه عمومی که برای رسیدگی و یا اعزام جهت طی دوره ضرورت احضار می شوند چنانچه در مهلت یا موعد مقرر خود را معرفی نکنند، همچنین مشمولینی که معافیت موقت دریافت داشته اند و پس از انقضاء مدت اعتبار، ظرف یک ماه برای تجدید رسیدگی خود را معرفی نکنند، غایب شناخته می شوند و پس از معرفی یا دستگیری در صورتیکه طبق مقررات این قانون قادر به خدمت و بلامانع تشخیص داده شوند به خدمت اعزام می گردند.
معمولا مجازات فرار از خدمت به دو بخش کمتر از ۶۰ روز و بیشتر از ۶۰ روز تقسیم میشود، بدین شکل که مدت فرار از خدمت اگر زیر ۶۰ روز باشد با مجازات اضافه خدمتی معادل دو روز برای هر یک روز غیبت قابل جبران است؛
اما اگر مدت فرار از خدمت بیش از ۶۰ روز باشد فرد خاطی ممکن است به مجازات زندان یا پرداخت جزای نقدی محکوم شود.
فرق سرباز فراری با غایب
فرق سرباز فراری با غایب در چگونگی معرفی به سازمان نظام وظیفه و اعزام به خدمت سربازی میباشد. بر اساس ماده ۵۸ قانون نظام وظیفه، مشمولان خدمت وظیفه عمومی دوره ضرورت، احتیاط و ذخیره که برای رسیدگی یا اعزام خدمت سربازی احضار میشوند
اگر در مهلت یا موعد مقرری که اداره وظیفه عمومی اعلام کرده است خود را به سازمان نظام وظیفه معرفی نکنند سرباز فراری محسوب میشوند.
معافیت های موقت
همچنین مشمولانی که دارای معافیت های موقت مثل معافیت تحصیلی هستند اگر پس از پایان مدت اعتبار معافیت ظرف یک ماه برای تجدید رسیدگی خود را به سازمان نظام وظیفه معرفی نکنند غایب شناخته میشوند و ممکن است برای اعزام به خدمت تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.
بخشش فرار از خدمت
ممکن است سربازی با توجه به شرایط سخت زندگی شخصی و یا بیماری بدون هیچ مشکل انضباطی خاصی مجبور شود از خدمت سربازی فرار کند و بعد از مدتی دوباره برای ادامه خدمت به یگان مراجعه کند.
موارد تعلق گرفتن بخشش
منظور از بخشش این موارد است
- عدم صدور رای زندان توسط قاضی
- تخفیف در جریمه نقدی
- امکان انتقالی از یگان به دلیل تغییرات شرایط سرباز
- امکام انتقال مستقیم به کمیسیون پزشکی در صورت اثبات بیماری
بیماری بعد از دوران فرار
اگر بعد از دوران فرار مشمول دچار بیماری شود میتواند بازهم برای معافیت پزشکی اقدام کند البته به شرطی که به یگان مراجعت داشته باشد و در مراحل اداری قرار گیرد.
سربازانی که فرار از خدمت داشته اند و بعد از فرار متاهل شده اند یا دارای فرزند هستند علاوه بر بخشودگیهای فرار از خدمت سربازی میتوانند از مزایای تاهل و فرزند مانند کسری ، انتقالی و افزایش حقوق بهره مند شوند.
مدت خدمت سربازی
مدت خدمت سربازان فراری طبق مدت خدمت در تاریخ اعزام خودشان تعیین میشود . برای مثال اگر سربازی در سال ۹۴ فرار کرده باشد طبق مدت خدمت سربازی در سال ۹۴ که ۲۱ ماه بوده است محاسبه میگردد.
طبق آیین نامه صادره از سوی وظیفه عمومی در صورتی که مدت فرار از خدمت از مدت باقیمانده خدمت بیشتر باشد حتی در صورت وجود شرایط معافیت های کفالت سرباز شامل معافیت نخواهد شد و تصمیم گیرنده نهایی سازمان نظام وظیفه عمومی است.
دستگیری سرباز فراری
مرحله اول
در مرحله اول از غییبت سربازی سازمان نظام وظیفه با ارسال پیامک اقدام به ارسال پیام اخطاریه به افراد می کند. در صورتی که مشمولان خدمت به این نوع پیام اخطار توجه نکنند شیوه ارسال مختفاوت می شود.
مرحله دوم
سازمان نظام وظیفه پس از اینکه از طریق ارسال پیامک اخطاریه به نتیجه مطلوب نرسید، اقدام به فرستادن احضاریه سرباز فراری به صورت کتبی توسط کلانتری محل سکونت فرد غایب می کند.
مرحله سوم
اگر سرباز فراری پس از دریافت برگه اخطاریه همچنان نسبت به حضور یافتن در پادگان بی اعتنایی کرد، حکم ورود به منزل برای سرباز فراری، حکم جلب سرباز فراری و دیگر قوانین جریمه سرباز فراری برای فرد اجرا می شوند.
در انتها امید است از مطالعه این مطلب اطلاعات کاملی را کسب کرده باشید نظرات خود را با ما در میان بگذارید .
پاسخ