پس از آنکه شخصی فوت کند و در ادامه ترکه متوفی مشخص شد وارثین می توانند با رضایت طرفین و اتفاق آرا یکدیگر اقدام به تقسیم ترکه بنمایند اما گاهی عدم توافق ورثه در تقسیم مال مشاع صورت میگیرد ، در نتیجه وارث نسبت به تقسیم ترکه به دادگاه صالح دادخواست تقسیم ترکه اش را تسلیم می کند که در این حالت دادگاه اقدام به تقسیم ترکه می نماید.
در صورت تعدد ورثه هریک از آن ها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه ها بخواهند . (مستند به ماده ۳۰۰ قانون امور حسبی.)
ورثه اول از همه باید اقدام به گرفتن “برگه انحصار وراثت” از شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی بنمایند سپس با در دست داشتن انحصار وراثت “دادخواست تحریر ترکه” را به دادگاه صالح نموده که در این حالت دادگاه لیست ترکه را معین کرده و ترکه مهروموم می شود بعد از این مرحله در صورت عدم توافق وراث در تقسیم ارث وارث می تواند دادخواست “تقسیم ترکه” را کتبا به دادگاه صالح بنماید و بعد از آن دادگاه اقدام به تقسیم ترکه کرده و سهم هر شخص را معین کرده و به او می دهد .
مستند به ماده ۲۱۳ قانون امور حسبی که عنوان داشته برای تحریر ترکه صورتی از ترکه و این صورت باید مشتمل بر :
۱- توصیف اموال منقول با تعیین بهای آن.
۲- تعیین اوصاف و وزن و عیار نقره و طلا آلات.
۳- مبلغ و نوع نقدینه.
۴- بها و نوع برگ های بهادار
۵- اسناد با ذکر خصوصیت آن ها.
۶- نام رقبات غیر منقول.
در خواست تقسیم ترکه باید کتبی و مشتمل بر موارد زیر باشد:
۱- نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی.
۲- نام و مشخصات ورثه و اشخاص دیگری که ترکه باید بین آن ها تقسیم شود و سهام هریک معین شود. مستند به ماده ۳۰۴ قانون امور حسبی.
شاید با خود بگویید افرادی که غایب هستند و در زمان تقسیم ترکه حضور ندارند چه اتفاقی برایشان میافتد در این خصوص باید گفت که دادگاه نسبت به تعیین و حفظ سهم آنان اقدام می نماید . مستند به ماده ۳۱۳ قانون امور حسبی.
حال گاهی مالی هست که نمی توان ان را بین ورثه تقسیم نمود در نتیجه این مال فروخته می شود و بهای این مال بین وارثین تقسیم می شود. لازم به ذکر است که فروش اموال به صورت عادی انجام می شود مگر اینکه یکی از ورثه تقاضای مزایده بنماید .
اگر یکی از وراث انحصار وراثت را انجام داده اما دیگران را در جریان نگذاشته یا مدارک را در اختیار آنان قرار نمیدهد می توان با مراجعه به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی یک نسخه از برگه انحصار وراثت را گرفت یا حتی نسبت به انحصار وراثت اعتراض نمود.
در صورت غایب بودن وارثین دادگاه در هر صورت اقدام به تقسیم ترکه می کند و نبود بعضی از وارثین سبب توقف تقسیم ترکه نمی شود .
برای افراد غایب و محجور امین و قیم تعیین می شود و در حضور این افراد تقسیم ترکه صورت می پذیرد .
سخن پایانی
بهتر است در صورت عدم توافق وراث در تقسیم ارث با وکلای مجرب در این زمینه مشورت نمایید. چرا که دعوای تقسیم ارث امری تخصصی می باشد و زمانبر و تعدد وراث و یا غایب بودن آن ها مراتب را دشوارتر مینماید. اما وکلای مجرب در زمینه ارث میتوانند به انجام مراحل انحصار وراثت سرعت بخشیده و سهم الارث شما را در کمترین زمان به دستتان برساند .
پاسخ