حضانت فرزند در صورت طلاق
اگر بخواهم با طلاق موافقت کنم، چه شروطی ضامن سلامت فرزندم میباشد؟
سلام و خسته نباشید
زوج هستم. یک فرزند مشترک پسر ۵ ساله دارم. زوجه درخواست طلاق به دلیل عسر و حرج داده است که با توجه به دلایل ساختگی، احتمالا قابل پذیرش نباشد. موضوع با اهمیت برای اینجانب، سلامت جسم و روان فرزندم بوده که متاسفانه به همین دلیل، ابزار باجگیری توسط همسرم شده است. اگر بخواهم با طلاق موافقت کنم، چه شروطی ضامن سلامت فرزندم میباشد (چه تعهداتی را در توافق خواستار باشم؟)
هدفم این است حضانت در اختیار بنده بوده و در صورت ازدواج مجدد همسرم، درگیر دادگاه و رفت و آمد در پی دادخواست های احتمالی ایشان جهت گرفتن حضانت فرزند نگردم.
تشکر و سپاس
پاسخ کارشناس :
با سلام
احتراما کافیست قبل از طلاق توافق نمایید که حضانت فرزند با شما باشد و نیازی به شرط خاص دیگری نمیباشد.
توضیحات تکمیلی :
حضانت
طبق قانون برای حضانت تعریفی گفته نشده است. اما معنای لغوی این واژه به صورت مراقبت کردن و محافظت از فرزند است. براساس قانون حضانت فرزند با اولیای آن می باشد.همه حضانت ها به یک صورت نیست و همه بچه ها شرایط یکسانی برای مراقبت ندارند.
متاسفانه والدین با انتخاب های اشتباه خود و سپس لجبازی و خود خواهی خود بدون توجه به فرزندشان و آینده او اقدام به طلاق می کنند. آنها با این کار اشتباهشان به این نمی اندیشند که چه عواقبی برای فرزندشان دارد و فقط در حال تلاش برای رهایی خود هستند. فرزندی که حاصل طلاق است اعتماد به نفس خود را از دست می دهند چون فکر می کنند کمبودی در زندگی دارند. اینگونه بچه ها بیشتر گوشه نشینی را انتخاب می کنند تا صحبت کردن.
زمانی که یکی از والدین(پدر یا مادر) فوت کند، این وظیفه بر عهده ولی در قید حیات است. هنگامی که پدر فوت کند سرپرستی به مادر داده می شود تا از فرزند خود نگهداری کند، باید به این نکته توجه کرده که اگر پدر بزرگ پدری فرزند در قید حیات باشدنیز دادگاه صلاحیت بچه را به او نمی دهد.
این امکان وجود دارد که پدر یا مادر با ارائه اسناد و مدارک به دادگاه ثابت کنند که یکی از والدین صلاحیت نگهداری از بچه را ندارد.
طبق ماده ۴۳ در قانون اگر پدر خانواده فوت کند، نگهداری بچه به مادرش داده می شود اگر دادگاه مادر را برای سرپرستی بچه رد صلاحیت کند حضانت بچه به شخص دیگری داده می شود.
ممکن است این سوال پیش بیاید که زمانی که والدین از هم جدا می شوند یا جدا از هم زندگی می کنند، وضعیت مراقبت و نگهداری از بچه ها به چه صورت است؟ آیا باید در این وضعیت به وکیل مراجعه کنیم یا خیر؟
زمانی هست که والدین جدا از هم زندگی می کنند، ولی هنوز طلاق نگرفته اند. در این صورت مراقبت از بچه تا ۷ سالگی بر عهده مادرش است و بعد از آن تا رسیدن به سن بلوغ بر عهده پدر است طبق ماده ۱۱۶۹ قانون.
اما گاهی این دادگاه است که تعیین می کند که بچه بعد از ۷ سالگی با چه شخصی زندگی کند. یکی از اصلی ترین وظیفه های دادگاه در مورد مراجعین متاهل این است که وضعیت بچه را مشخص کند که با چه شخصی زندگی کند؟ عاقبت بچه چه می شود؟ و کلی چرای دیگر که دادگاه پاسخ می دهد.
والدین می توانند در بین خودشان یکی را انتخاب کنند، که برای همیشه سرپرست بچه را به عهده بگیرد. اما اگر دادگاه تشخیص دهد که سرپرست کودک به صلاحش نیست اجازه حضانت را نمی دهد به شخصی که بین والدین انتخاب شده و خود دادگاه سرپرست صلاحیت دار را انتخاب می کند.
این دادگاه است که صلاحیت سرپرستی کودک را تشخیص می دهد. ممکن است دادگاه سرپرستی را به پدر یا مادر بدهد اما بعد از مدتی پدر یا مادر صلاحیت خود را از دست بدهند، دادگاه در این صورت باید مجدد تصمیم بگیرد برای سرپرستی کودک می گیرد.
بر اساس ماده ۴۲ سرپرست فرزند نمی تواند بدون اجازه ولی آن محل سکونت کودک را تغییر دهد.
بر اساس ماده ۴۷ دادگاه میزان نفقه را تعیین می کند.
بر اساس ماده ۱۱۶۸ طبق قانون حضانت و حقوق فرزند بر عهده والدین می باشد.
بر اساس ماده ۱۱۶۹ سرپرستی فرزند تا ۷ سالگی بر عهده مادر و بعداز آن تا رسیدن به سن بلوغ بر عهده پدر است.
بر اساس ماده ۱۱۷۰ اگر در زمان سرپرستی فرزند برعهده هر کدام از والدین باشد دچار جنون یا بیماری صعب العلاج شده باشد سرپرستی از او گرفته می شود.
بر اساس ماده ۱۱۷۱ اگر یکی از والدین فوت کند سرپرستی به شخصی می رسد که زنده می باشد.
بر اساس ماده ۱۱۷۲ هیچ کدام از ابوینی که دادگاه حق حضانت را به او داده نمی تواند از سرپرستی خودداری کند.
بر اساس ماده ۱۱۷۴ هر کدام از ابوینی که سرپرستی را برعهده ندارند می تواند فرزند خود را ملاقات کنند.
بر اساس ماده ۱۱۷۵ قانون حق جدا کردن فرزند از والدین را ندارد مگر با دلایل محکمه پسند.
بر اساس ماده ۱۱۷۹ والدین حق تنبیه فرزند خود را ندارند.
بر اساس ماده ۱۱۹۹ نفقه برعهده پدر و اجداد پدری است.
بر اساس ماده ۱۲۰۴ نفقه شامل تمام نیاز و امکانات برای فرزند می شود.

پاسخ