توقیف منزل (ملک)

توقیف منزل (ملک)

با سلام ما یک ملک اوقافی داریم که بعد از فوت پدر انحصار وراثت شده و تمام فرزندان به همراه کسی که قبل از ما به صورت وکالتی منزل را خریداری کرده بود به نام مادر زدیم حالا مادر فوت شدن و به اداره ی اوقاف مراجعه کردیم میگویند توی اوقاف ثبت نشده ولی ما مدارک موجود به نام مادر را موجود داریم حالا خانم برادرم برای مهریه شکایت کرده اند چون منزل هیچ جا به نام مادر تو اوقاف ثبت نشده

پاسخ کارشناس :

با سلام

در صورت اثبات مالکیت ( سهم الارث ) برای برادرتان توسط همسرش در دادگاه ، دادگاه میتواند نسبت به سهم الارث برادرتان را توقیف نماید

توضیحات تکمیلی (توقیف منزل (ملک)) :

اموال قابل توقیف شوهر کدامند؟

بطور کلی قانون روشن میکند شخصی که ملزم به پرداخت یک دین مشخص شده است، در صورت عدم پرداخت یا ناتوانی از پرداخت، دین مذکور قابل وصول از محل اموال مدیون می باشد. مهریه نیز دین زوجه است که از لحظه ی عقد نکاح بر گردن زوج می باشد. لذا وصول مهریه نیز می تواند از اموال تحت تملک زوج صورت گیرد. زوجه می تواند اموال زوج از قبیل منزل، پول نقد، خودرو و… را به دادگاه معرفی نماید تا با توقیف و فروش آن مهریه مورد نظرش (همه ی مهریه یا بخشی از آن) را وصول نماید. البته لازم به ذکر است که روند توقیف اموال شامل استثنا نیز میشود. طبق نظر قانون هر مالی قابل توقیف نمی باشد، برای مثال توقیف خانه برای مهریه مختص ملکی است که جزو مستثنیات دین نباشند. مستثنیات دین آن دسته از اموالی است که طبق عرف برای زندگی مدیون ضروری است. مستثنیات دین شامل موارد ذیل می باشد:

موجودی آذوقه مورد نیاز مدیون و افراد تحت تکفلش برای مدتی که طبق عرف آذوقه ذخیره میشود

اثاثیه ضروری زندگی مدیون و افراد تحت تکفلش

منزل مسکونی که طبق عرف در حد حالت اعسار مدیون باشد

ابزار کار و وسایل مورد نیاز پیشه وران، کشاورزان، کسبه و… که توسط آن برای خود و افراد تحت تکفل آنها کسب روزی می نمایند (کامیون باربری، تاکسی و هر خودرویی که وسیله امرار معاش است)

ابزار و کتب علمی، جزوات، تحقیقات و… مورد استفاده برای محققان و اشخاص اهل علم

تلفن شخصی

مبلغی که در زمان عقد اجاره پرداخت گردیده است که طبق عرف در حد حالت اعسار مدیون باشد

اگر منزل مدیون ارزشی بیش از حالت اعسار او طبق عرف داشته باشد و اموال دیگری از او برای توقیف موجود نباشد، توقیف خانه برای مهریه به این صورت انجام می شود که مدیون به فروش آن با نظارت نماینده مرجع اجرایی می پردازد و با مبلغ به دست آمده منزلی در حد حالت اعسار برای خود مهیا کند و مابقی مبلغ توقیف گردد. در صورت مقاومت مدیون نسبت به فروش منزل، توقیف منزل مسکونی برای مهریه انجام می گیرد. مال توقیفی در مرحله ی بعد توسط مرجع اجرایی به فروش رسیده و مبلغی در جهت تهیه منزل در حد حالت اعسار مدیون طبق عرف، به وی بازگردانده می شود.