تصرف عدوانی یعنی چی؟
تصرف عدوانی یعنی چی؟
زمانی که شخصی ملک یا مغازه یا زمین شما را بدون رضایت شما تصرف میکند در واقع تصرف عدوانی اتفاق افتاده است .
سوال در این حالت چگونه شکایت کنیم؟
تصرف عدوانی یک بعد حقوقی دارد و یک بعد کیفری باید اسناد و مدارک بررسی شود توسط وکیل و بعد بررسی مشخص میشود که آیا بهتر است شکایت کیفری مطرح شود یا دادخواست حقوقی داده شود مبنی بر رفع تصرفات غیر مجاز.
هر چند اکثر افرادی که شکایت کیفری میدهند یا دادخواست حقوقی مطرح میکنند صرفا به دنبال احقاق حق هستند و میخواهند تصرفات خود را پس بگیرند ولی روند حقوقی و کیفری در این حالت متفاوت است .
در بعد کیفری باید به دنبال اثبات جرم بود و به همراه آن رفع تصرفات غیر مجاز نیز اتفاق میفتد که پرونده ابتدا به دادسرا رفته و در صورت مثبت بودن نظر بازپرس مبنی بر ارتکاب جرم جلب به دارسی صورت گرفته پرونده به دادگاه کیفری ارسال میشود.
در دادخواست حقوقی ما به دنبال اثبات جرم نیستیم که به همراه آن رفع تصرفات غیر قانونی را بخواهیم صرفا رفع تصرف را میخواهیم.
انواع تصرف عدوانی چیست؟
طبق قانون تصرف عدوانی به دو نوع تقسیم میشود. تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی، که هر کدام از آنها دارای شرایط خاصی هستند که اگر تحت عنوان یکی اعلام دعوی کنید نمیتوانید آن را تغییر دهید. پس با دقت نکات زیر را مطالعه فرمایید.
تصرف عدوانی کیفری:
تصرف عدوانی کیفری به معنای تصرف مالی که متعلق به شخص دیگری است آن هم با اطلاع از اینکه مال تعلق به شخص دیگری دارد. به لحاظ قانونی تصرف عدوانی کیفری، جرم محسوب میشود و در صورت اثبات جرم، شخص از یک ماه تا یک سال به حبس محکوم میشود. این نوع تصرف برای اموال غیرمنقول اطلاق میگردد. در تصرف عدوانی کیفری شخص باید مالکیت مال غیرمنقول را اثبات کند.
تصرف عدوانی حقوقی:
تصرف عدوانی حقوقی شباهتهای بسیار و تفاوتهای کم و مهمی با تصرف عدوانی کیفری دارد؛ این تفاوتها عبارتنداز:
در تصرف عدوانی حقوقی نیاز به احراز مالکیت قبلی مال نیست در حالی که طبق ماده ۶۹۰ در تصرف کیفری باید احراز مالکیت صورت پذیرد.
رکن روانی یکی از مسائلی است که در تصرف تاثیرگذار است. یعنی باید برای دادگاه مشخص شود که آیا متصرف میدانسته مال متعلق به غیر بوده است یا خیر؟ این موضوع یکی از تفاوتهای مهم این دو نوع تصرف است.
تصرف حقوقی با تقدیم دادخواست حقوقی قابل طرح است ولی برای طرح تصرف کیفری نیاز به تقدیم دادخواست حقوقی نیست و صرف شکایت کیفری برای تعقیب جزایی متهم و صدور حکم رفع تصرف کافی است.
