تأمین خواسته چیست؟
تأمین خواسته چیست؟
در بسیاری از موارد مورد کلاهبرداری یکسری افرادی قرار گرفته ایم که متوجه میشویم در حال انتقال اموال خود میباشند و قصد دارد برای امتناع از پرداخت بدهی خود هرچه سریعتر مال و املاک خود را منتقل نمایند در این زمان بهترین راهکار قانونی تقاضای تامین خواسته از مراجع قضایی میباشد. حال در این گفتار به شرح این موضوع میپردازیم.
تامین خواسته به معنای توقیف سریع اموال پیش از صادر شدن حکم محکومیت قطعی از دادگاه میباشد . زمانی که فردی بدهکار شماست و یا به موجب قراردادی باید مال معینی را به شما تحویل دهد اما به دلایل مختلف از پرداخت بدهی و یا تحویل مال به شما خودداری می کند جهت جلوگیری از نقل و انتقال اموال و فرار از دین شما می توانید قبل از صدور رای قطعی دادگاه به توقیف اموال مدیون و یا اموال مورد خواسته بپردازید تا از این طریق بتوانید جلوی ازبین رفتن حق و حقوق خود را بگیرید.
شرایط صدور قرار تأمین خواسته
همانطور که گفتیم طلبکار با اختیاراتی که قانونگذار به وی اعطا کرده حق توقیف اموال را به نفع خود خواهد داشت، برای صدور این قرار در قانون آیین دادرسی مدنی شرایط خاصی در نظر گرفته شده است ولی در کل میتوان بیان داشت در دعاوی که خواستهی اصلی آن مال معین اعم از منقول یا غیرمنقول باشد و این مال قابلیت ارزش گذاری پولی داشته باشد و یا میزان خواسته مشخص باشد قرار تأمین خواسته صادر می شود، (برای مثال در جایی که خواسته شما مطالبه وجه چک سفته یا مبلغ مشخصی باشد می توانید از دادگاه تقاضای صدور تامین خواسته نمایید.) مطابق ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تأمین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است:
الف- دعوا مستند به سند رسمی باشد.
ب- خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد.
ج- در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون، دادگاه مکلف به قبول درخواست تأمین باشد.
د- خواهان، خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقداً به صندوق دادگستری بپردازد.
تبصره- تعیین میزان خسارت احتمالی، با درنظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تأمین را می پذیرد. صدور قرار تأمین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.
به موجب ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که مستند دعوا سند رسمی باشد مثل جایی که شخص به موجب سند رسمی مالکیت یک باب واحد مسکونی ، خواهان توقیف آن میباشد و یا در جایی که شخص به موجب یک سند رسمی طلبکار باشد و یا در جایی که خواسته در معرض ضایع شدن باشد مثل جایی که خواسته شما در دعوا اموالی است که به سرعت خراب یا فاسد میشود و یا در جایی که شما جهت مطالبه مبلغ مندرج در اسناد تجاری واخواست شده (چک، سفته، برات) اقدام می کنید، در کلیه این موارد این امتیاز برای دائن درنظرگرفته شده است که صدور قرار تامین خواسته نیازی به پرداخت خسارت احتمالی ندارد و دادرس بدون دریافت این مبلغ قرار تامین خواسته را برای شما صادر می کند.
در غیر از موارد فوق خواهان برای صدور قرار تأمین خواسته می بایست خسارت احتمالی وارده بر خوانده را به میزانی که قاضی مشخص می کند تودیع و در صندوق دادگستری واریز نماید تا قرار تأمین خواسته صادر و اجرا شود تا درصورتی که رأی صادره مبنی بر رد درخواست خواهان و بی حقی وی باشد خوانده بتواند خسارت توقف اموال خویش را از وجه سپرده شده به صندوق دادگستری اخذ نماید.
بعد از صدور قرار تامین خواسته شما امکان توقیف کلیه اموال شخص اعم از اموال منقول، غیر منقول و وجوهی که شخص در حساب بانکی خود یا نزد اشخاص ثالث دارد را خواهید داشت.
در مواد ۱۲۲ و ۱۲۳ قانون مدنی قانون گذار در خصص مواردیکه خواسته عین معین باشد و یا عین معین نباشد توضیح داده است به موجب ماده ۱۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاوی حقوقی اگر خواسته، عین معین بوده و توقیف آن ممکن باشد، دادگاه نمی تواند مال دیگری را به عوض آن توقیف نماید و فقط باید عین خواسته را توقیف کند اما اگر خواسته عین معین نباشد و یا عین معین باشد اما توقیفش امکانپذیر نباشد به موجب ماده ۱۲۳ قانون آیین دادرسی مدنی قاضی دستور توقیف معادل قیمت آن را از اموال دیگر خوانده می دهد.
قرار تامین خواسته
به طور کلی تامین در لغت به معانی ایمن کردن از خطر و در اصطلاح حقوقی به عنوان یکی از تدابیر احتیاطی به معنای تامین خواسته ای است که با استفاده از آن، خواهان عین خواسته یا معادل آن از اموال خوانده را تا پایان دادرسی به توقیف درمیآورد و از نقل و انتقال آن جلوگیری میکند تا پس از رسیدگی به دعوای مربوطه، به بستانکار یا صاحب مال بازگردانده شود.
در صورتی که پیش از تقدیم دادخواست اصلی قرار تامین خواسته صادر گردد می بایست ظرف ده روز از تاریخ صدور قرار نسبت به اصل دعوا دادخواست دهید در غیر اینصورت به موجب ماده ۱۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه به درخواست خوانده یعنی طرف مقابل شما قرار تامین را لغو می نماید.
قرار تامین خواسته باید به صورت فوری به خوانده ابلاغ و سپس اجرا گردد البته اگر ابلاغ فوری امکانپذیر نباشد و موجب تاخیر در اجرا گردد به طوری که باعث تضییع یا تفریط خواسته شود از موارد فوریت امر است و می توانید ابتدا قرار تامین را اجرا کنید و سپس ابلاغ به خوانده انجام می گردد.
تأمین خواسته چیست؟
پاسخ