قانون کار
قوانین مربوط به کار و کارگر

بازگشت به کار در صورت اخراج غیرقانونی کارگر

بازگشت به کار در صورت اخراج غیرقانونی کارگر

سلام ۱۴ سال سابقه مستمر در حراست مناطق نفتخیز با رزومه عالی دارم اما از روی خصومت و دشمنی مسئول ناحیه متاسفانه بدون اطلاع قبلی و ابلاغ به بنده و بدون حکم قضایی و دستور از مقام صلاحیتدار بدون اینکه مرتکب تخلف انضباطی و غیره شده باشم حقوق و بیمه بنده رو قطع کردن خواستم ببینم این کار ایا قانونی هست یا تخلف اداری و سوءاستفاده از موقعیت شغلی محسوب میشود ممنون میشم پاسخ دهید، بلاتکلیف مانده وتسویه حساب نمیکنن و نه حاضر هستن نامه اخراج ترک کار یا چیزی شبیه ان بدهند تا لااقل بدانم چه چیزی را مطالبه کنم

پاسخ کارشناس :

درود

به اداره کار مراجعه نمایید و حقوق قانونی خود را مطالبه نمایید . ضمنا درخواست بازگشت به کار نیز مطرح نمایید.

توضیحات تکمیلی :

بازگشت به کار، دعاوی کارگر و کارفرما

اخراج غیرقانونی کارگر

اگر درخصوص کارگری اخراج غیرقانونی صورت گیرد، کارگر می بایست  ظرف مدت ۳۰ روز به اداره کار مربوط به محل کار خود مراجعه نماید و دادخواستی با عنوان بازگشت بکار به ثبت رساند که البته امروز فرایند ثبت دادخواست کاملا الکترونیکی شده است.

با ارجاع دادخواست به هیئت تشخیص (بدوی) فرایند رسیدگی آغاز خواهد شد; هیات تشخیص کارفرما را فراخوانده و در این خصوص از وی توضیح خواهد خواست.

اگر اخراج کارگر بر اساس دلایل موجه و با طی مراحل قانونی و منطبق با ماده ۲۷ قانون کارباشد کارفرما تنها مکلف به پرداخت حق و حقوق قانونی کارگر است یعنی علاوه برمطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل ۱ ماه حقوق کارگر را به عنوان “حق سنوات” موضوع ماده ۲۴ قانون کار به وی پرداخت خواهد کرد.  اما اگر اخراج غیر قانوی باشد و دلیل موجهی از طرف کارفرما  برای اخراج کارگر ارائه نشود ، در این صورت، هیات رسیدگی کننده حکم بازگشت به کار کارگر  را به محل کار خود صادر می کند.

امتناع کارفرما از پذیرفتن کارگر عموما شایع ترین بخش از اجرای حکم ادارات کار می باشد. که در این صورت کارگر ضمن دریافت حقوق ایام بلاتکلیفی پروسه شکایت از کارفرما را تا پایان قرارداد ادامه خواهد داد.

اگر کارگر با وجود بازگشت بکار تمایلی به همکاری مجدد با کارفرما نداشته باشد سنوات ۴۵ روزه دریافت خواهد نمود(تبصره ماده ۱۶۵ ق کار)باید به این نکته توجه داشت که در حالت عادی، بر اساس ماده ۲۷ قانون کار، حق سنوات به ازای سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق محاسبه می شود. یادآوری این نکته لازم است در صورتی که قرارداد فی مابین سنواتی بالاتر از موارد فوق را شامل شود مثلا سنوات با دوماه حقوق یا بیشتر به امضاء طرفین رسیده باشد مبنای محاسبه سنوات کارگر قرارداد خواهد بود.

نکته: با اصلاح  رأی شماره ۲۷۲۷ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری آنچه کـه در پایان هر سـال تحت عنوان حق سنوات پرداخت می‌شد وعلی‌الحسـاب تلقّی می شد اصلاح گردید  و به این صورت درآمد کـه چنانچه قـرارداد یک ساله یا کمتر از آن باشد با خاتمه قرارداد کار و پرداخت حق سنوات بـه کارگر ذمـه کارفرما از بابت پـرداخت حـق سنوات بری می شود؛ بـه همین دلیل رأی شماره ۲۷۲۷- ۴؍۱۰؍۱۳۹۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در اجرای تبصره ماده ۹۷ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مطابق استدلال مذکور اصلاح می‌شود و با این وصف آنچه که کارفرما در پایان قرارداد کار موقت یک ساله و یا کمتر از آن به کارگر تحت عنوان حق سنوات می‌پردازد جنبه قطعی دارد و کارفرما با پرداخت حق سنوات در چنین فرضی تکلیف دیگری ندارد.

ماده ۲۷ : هرگاه کارگر در انجام وظایف محوله قصور ورزد و یا آئین نامه های انضباطی  کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض نماید کارفرما حق دارد در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را به عنوان ” حق سنوات” به وی پرداخت و قرارداد کار را فسخ نماید.

ماده ۱۶۵ : در صورتیکه هیات حل اختلاف،اخراج کارگر را غیر موجه تشخیص داد،حکم بازگشت کارگر اخراجی و پرداخت  حق السعی او را از تاریخ اخراج صادر می کند و در غیر اینصورت (موجه بودن اخراج) کارگر،مشمول اخذ حق سنوات به میزان مندرج در ماده ۲۷ این قانون خواهد بود.

تبصره : چنانچه کارگر نخواهد به واحد مزبور بازگردد، کارفرما مکلف است که بر اساس سابقه خدمت کارگر به نسبت هر سال ۴۵ روز مزد و حقوق به وی بپردازد.