مرد نمیتواند با داشتن زن دائمی همسر دوم اختیار کند مگر در موارد زیر:
- رضایت همسر اول
- عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی
- عدم تمکین زن از شوهر
- ابتلاء زن به جنون یا امراض صعب العلاج موضوع بندهای ۵ و۶ ماده ۸ : (۵- ابتلا هر یک از زوجین به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای طرف دیگر در مخاطره باشد. ۶- جنون هر یک از زوجین در مواردی که فسخ نکاح ممکن نباشد.)
- محکومیت زن وفق بند ۸ ماده ۸ : (محکومیت زن به حکم قطعی به مجازات پنج سالحبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر بهپنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر حبس و بازداشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.)
- ابتلاء زن به هر گونه اعتیاد مضر برابر بند ۹ ماده ۸ : (ابتلا به هرگونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و ادامه زندگی زناشویی را غیر ممکن سازد.)
- ترک زندگی خانوادگی از طرف زن
- عقیم بودن زن
- غائب مفقودالاثر شدن زن برابر بند ۱۴ ماده ۸: (در مورد غایب مفقودالاثر با رعایت مقررات ماده ۱۰۲۹ قانونمدنی) »
مجازات قانونی ازدواج مجدد مرد متاهل بدون اجازه دادگاه
بر اساس قانون هیچ یک از دفاتر ازدواج حق ثبت ازدواج مجدد مرد متاهل بدون حکم دادگاه را نخواهند داشت. در صورتی که مسئول دفتر بدون رویت اجازه نامه دادگاه ازدواج دوم را ثبت کند علاوه بر سایر مجازات ها از اشتغال به سردفتری محروم خواهد شد.
چنانچه مرد عقد دائم نماید و آن را ثبت نکند، این عمل جرم انگاری شده و در صورت کشف جرم مطابق ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده به جزای نقدی و حبس از ۹۱ روز تا شش ماه محکوم خواهد شد.
متاسفانه برخی افراد همیشه راه های فرار از قانون را جستجو می کنند. صیغه ۹۹ ساله یا به عبارت دیگر عقد موقت به مدت ۹۹ سال ترفندی است که مرد برای ازدواج دوم خود به کار می گیرد.
اما زنی که به ازدواج مجدد مرد متاهل در می آید و همسر دوم وی می شود باید بداند که تعیین مدت ۹۹ سال هیچ تضمینی برای دائمی بودن این رابطه نیست و هر زمان که مرد اراده کند می تواند بدون تشریفات قانونی به عقد موقت پایان دهد. ضمن آنکه در عقد موقت نفقه به زن تعلق نمی گیرد و در صورت فوت مرد جزو وراث نخواهد بود. مگر آنکه این موارد ضمن عقد به طور رسمی شرط شود و به ثبت برسد.
پاسخ