حکم شلاق از جمله حکم هایی می باشد که هم در دسته ی مجازات حد و هم در دسته ی مجازات تعزیری قرار میگیرد، تعداد شلاق در حدود مقطوع است و قاضی نمیتواند تعداد آن را تغییر دهد اما تعداد شلاق در تعزیرات حاوی حداقل و حداکثر می باشد.
وسیله اجرای شلاق
اجرای مجازات شلاق به وسیله نوار چرمی به هم تابیده شده. به طول یک صد الی یک صد و بیست سانتی متر که فاقد گره باشد ، انجام میشود .
نحوه اجرای مجازات شلاق
نحوه اجرای شلاق باید به گونه ای باشد که ضربات به جلوی بدن و سر ، صورت ، گردن و عورت اصابت نکند . اجرای شلاق نباید به گونه ای باشد که به علت پیچیدن شلاق ، قسمت های جلوی بدن مورد اصابت قرار گیرد.
اجرای شلاق در محکوم زن
ضربات شلاق حدی محکومان زن ، از شانه تا پایین کمر و به صورت مساوی و غیرمتمرکز در تمام نقاط مذکور نواخته میشود. محکوم باید پوششی داشته باشد که بدن وی نمایان نشود. و حکم توسط مامور زن مجرب و بدون حضور مردان اجرا میشود.
اجرای شلاق در محکوم مرد
شلاق حدی محکوم مرد به نحو ایستاده از شانه تا مچ پا به صورت مساوی و غیرمتمرکز در تمام نقاط مذکور اجرا میشود.
در حد زنا ، لواط ، تفخیذ و شرب خمر مرد باید در حالی باشد. که پوشاکی غیر از ساتر عورت نداشته باشد و در حد قوادی و قذف ، از روی لباس متعارف اجرا میشود.
تفاوت شلاق حدی و تعزیری
در صورتی که شلاق حدی باشد شخص دارای محکومیت کیفری موثر می باشد و مرتکب جرم به موجب این محکومیت، از برخی از حقوق خود به مدت زمان ۲ سال محروم می شود. ولی در شلاق تعزیری محکومیت موثر نبوده و فقط در سجل کیفری ثبت می شود و از حقوق اجتماعی محروم نمی شود.
جبران صدمه وارده بر اثر ضربات شلاق حدی و تعزیری
ر صورتی که در حین اجرای حکم شلاق توسط تازیانه زننده، به قسمت دیگری از بدن محکوم که نباید شلاق زده شود اصابت کرده و باعث بروز آسیب به مجرم شود شخصی که مسئول اجرای حکم شلاق تعزیری است، ضامن پرداخت جبران خسارت و پرداخت دیه می باشد. اما چنانچه در حین اجرای شلاق حدی در اثر برخورد به مناطق ممنوعه صدمه ای وارد شود، فرد شلاق زننده متحمل هیچ مسئولیتی نخواهد بود.
پاسخ